BİST
9.717
ALTIN
2.438,90
DOLAR
32,50
STERLİN
40,72
EURO
34,99

Depremle İlgili Patent, Faydalı Model Başvuru Sayısı 753 Oldu

Türkiye'de 1993 ve 2022 yılları arasında depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayılarının toplamının 753 olduğu belirtildi.

04 Nisan 2023 Salı 10:57
Depremle İlgili Patent, Faydalı Model Başvuru Sayısı 753 Oldu

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Adres Patent ve Türkiye Patent Hareketi tarafından "Deprem Patentlerinin Globalden Ülkemize Son Durum Raporu" başlığında hazırlanan raporda, deprem alanındaki buluşların Türkiye’deki karnesi ortaya konuldu.

Araştırmada, deprem öncesi alarm sistemleri, deprem için binalar ve eşyalarda yapılan geliştirmeler, deprem sonrası enkaz arama kurtarma, deprem izolatörleri alanlarında çalışmalar yapıldı. Çalışmada, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerinden yararlanıldı.

- "Depremden en çok etkilenen ülkelerin bu alanda yaptığı patent başvuru sayısının diğer ülkelere göre daha yüksek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Adres Patent Genel Müdürü Akbulut, Türkiye'de 1993 ve 2022 yılları arasında depremle ilgili patent ve faydalı model başvuru sayılarının toplamının 753 olduğunu belirterek, “Fay hatlarının dağılımını incelediğimizde ülkemizin deprem bölgesi olduğunu görüyoruz. Geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi ve ekosisteme kazandırılması olası depremlere karşı alınacak önemlerin de artmasında kritik bir yere sahip." ifadelerini kullandı.

Akbulut, söz konusu dönemde globalde yapılan araştırmada, patent sınıfları özelinde deprem ile ilgili GSM ve teknoloji patentlerinin 8 bin 33'ü bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu rakam deprem öncesi alarm sistemlerinde 1.378. Deprem için binalar ve eşyalarda yapılan geliştirmeler ilgili yapılan patent başvurusu sayısı 15 bin 916. Deprem sonrası enkaz arama kurtarma alanında 3 bin 826, deprem izolatörleri konusunda da 5 bin 890 patent başvurusu yapılmış vaziyette. Deprem ile ilgili dünyada yapılan patent başvurularına bakıldığında, Japonya ve ABD gibi ülkeler başta olmak üzere depremden en çok etkilenen ülkelerin bu alanda yaptığı patent başvuru sayısının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu görülüyor."

KAYNAK: Anadolu Ajansı

Son Güncelleme: 05.04.2023 10:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.