BİST
9.693
ALTIN
2.496,45
DOLAR
32,50
STERLİN
40,29
EURO
34,78

Protein Diyeti ve Protein İçeren Besinler

Protein diyeti denilince akla ilk sporcular geliyor. Her ne kadar sporcuların kas kütlelerini arttırabilmeleri için protein gerekli olsa da gün içerisinde protein ağırlıklı beslenerek yani protein diyeti yaparak zayıflamak da mümkün.

25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:20
Protein Diyeti ve Protein İçeren Besinler

Protein Diyeti Nedir?

Protein diyeti kısaca protein içeren besinlerin çokça tüketilmesi ve karbonhidrat açısından zengin besinlerin tüketilmemesinden veya çok az tüketilmesinden oluşan bir diyet türüdür. Proteinlerin sindiriminde diğer organik bileşiklerden olan karbonhidrat ve yağlara kıyasla daha fazla enerji tüketilir. Enerji ihtiyacınız arttıkça vücudunuz daha fazla çalışmaya başlar. Daha fazla enerji de daha fazla besini yakmaya ihtiyaç duyma anlamına gelir. Artan enerji miktarını karşılayabilmek için vücudumuz metabolizmamızı hızlandırarak enerji ihtiyacını karşılamaya çalışır. Bu da yağ yakımını hızlandırır.

Gün içerisinde bol miktarda protein tüketeceğinizden bolca da su içmelisiniz. Protein diyeti su ihtiyacını arttırır. Bolca su içerek bu ihtiyacı gidermeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca proteinin vücut tarafından kullanılmayan kısmı böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır. Bol miktarda su içmek böbreklerinizin proteini süzmesine de yardımcı olur.

Ek olarak protein diyetinin riskleri de mevcuttur. Diyete başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeniz ve bu diyeti doktor veya diyetisyen kontrolünde yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca bu diyetin uzun süreli yapılmaması gerekir. Kısa sürelerle bu diyet uygulanıp sonrasında eski yeme düzenine dönülmelidir. Bu sayede hem diyetin risklerinden korunmuş olursunuz hem de böbreklerinizin ve karaciğerinizin sağlığını korumuş olursunuz.

Protein İçeren Besinler

Protein vücudumuzda birçok noktada görev alan ve ihtiyacımız olan temel bir organik bileşiktir. Doğada protein iki kaynakta bulunur. Bu kaynakların birincisi hayvanlarda, ikincisi ise bitkilerdedir. Hayvansal proteinlere örnek vermek gerekirse; et, süt ve süt ürünleri, çeşitli balık türleri, tavuk, yumurta örnek olarak verilebilir. Bitkisel proteinlere ise kinoa, fasulye, bezelye, kuşkonmaz, brüksel lahanası, ıspanak, fındık, badem, soya fasulyesi, tofu, fasulye, karabuğday örnek olarak gösterilebilir. Vücudumuz için gerekli olan amino asitlerin hepsi hayvansal proteinlerin içerisinde bulunur. Bitkisel proteinlerde ise durum bu şekilde değildir. İstisnaları olmakla birlikte bitkisel proteinlerin içerisinde bazı amino asitler yer almaz. Hayvansal besinlere ağırlık vererek protein diyetinizde alacağınız protein miktarını arttırabilirsiniz.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.