BİST
9.142
ALTIN
2.325,55
DOLAR
32,37
STERLİN
40,97
EURO
34,98

Çağın Hastalığı Obezite'ye Dikkat ! Obezite Nedir, Etkileri Nelerdir ?

Uşak'ta Sağlıklı Yaşam ve Diyet danışmanlık merkezi olarak hizmet veren Diyetisyen Reyhan Sanan Çağın Hastalığı Obezitenin ne olduğunu ve İnsan üzerindeki etkilerini bizimle paylaştı. Sanan:"Obezite, birçok hastalığın oluşma riskini artırır bunlar arasında diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kas-iskelet sistemi bozuklukları ve zihinsel rahatsızlıklar sayılabilir."

11 Ocak 2023 Çarşamba 09:06
Çağın Hastalığı Obezite'ye Dikkat ! Obezite Nedir, Etkileri Nelerdir ?

Uşak'ta Sağlıklı Yaşam ve Diyet Danışmanlık Merkezi olarakta hizmet veren diyetisyen Reyhan Sanan Obezite'nin ne olduğunu, etkilerinin neler olduğunu anlatırken, Sağlıklı yaşamanında şifrelerini paylaştı.

Sanan: Eskiler yeme alışkanlığı konusunda Rüzgar uçuracak yürürken, Dal gibi kalmışsın diyerek yemeye teşvik ederdi çocuklarını, kilolu bir çocuk yada yetişkin gördüklerinde bakımlı ve sağlıklı olduklarını ifade ederlerdi.

Gelişen Dünya, Tıp ve buna paralel Teknoloji bize bunun tam tersini anlattı.

Evet !

Önceden büyüklerimizin sağlık sandığı içinde bulunulan bir çok durumun adı gelişen dünyada Obezite idi.

Obezite Nedir ?

Vücuttaki Etkileri Nelerdir ?

Obezite, aşırı kilo ve yağ birikimine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Dünya çapında obezite ve aşırı kilolu insan sayısı 1980'den bu yana iki katına çıkmıştır ve günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), obeziteyi sağlık için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlar.

Vücut ağırlığının, boyun karesine bölünmesiyle elde edilen beden kütle indeksi (BKİ) kullanılarak obezite derecesi belirlenir yetişkinler için, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve WHO'nun mevcut yönergelerine göre, normal bir BKİ aralığı 18,5-24,9 kg/m² olarak tanımlanırken, 25-29,9 kg/m² fazla kilolu, 30-34,9 kg/m² 1. derece obez, 35-39,9 kg/m² 2. derece obez ve BKİ≥40kg/m² 3. derece obez olarak sınıflandırılır.

Obezite, vücuttaki hemen hemen tüm fizyolojik fonksiyonları etkiler ve önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturur.dedi.

Sanan Obezite, birçok hastalığın oluşma riskini artırdığını bunların arasında diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kas-iskelet sistemi bozuklukları ve zihinsel rahatsızlıkların sayılabilirliğine değinirken.

-Obezite aynı zamanda bireylerin yaşam kalitesini düşürür.

Kadınlarda bel çevresinin 88 cm, erkeklerde 102 cm üzeri olması ve bel-kalça oranının kadınlarda 0,8, erkeklerde 1’den yukarı olması, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi birçok hastalıkta risk faktörü olarak kabul edilir.

Obeziteyi önleme ve tedavi etme konusunda en etkili yöntemler arasında, dengeli ve sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir kilo korunumu önemli yer tutar bunların yanı sıra, obezite ile ilişkili olabilecek diğer faktörlerin önlenmesi veya tedavisi de etkili olabilir örneğin, stres yönetimi, uyku düzeninin sağlanması, alkol ve sigara tüketiminin azaltılması gibi önlemler alınabilir eğer obezite önleyici önlemler yeterli olmamışsa ve obezite vücutta aşırı bir seviyeye ulaşmışsa, uzmanlar tarafından önerilen tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir.

Tabiki bu durum sadece yetişkinleri etkilememektedir son yıllarda giderek artan hazır gıda tüketimi, fiziksel aktivite azlığı, ekran başında geçirilen sürenin artması ile obez çocuk sayısında da çok büyük artışlar yaşanmaktadır.

Çocukluk çağı obezitesi, çocuğun vücut ağırlığının normal sınırların üzerinde olması durumudur.

Çocuklar için BKİ değerleri, yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterir ve çocuğun vücut yapısının değerlendirilmesi için kullanılır, Çocuk obezitesi, çocuğun yaşına göre normal BKİ değerlerinin üzerinde olması durumunda ortaya çıkar.

Çocukluk çağı obezitesinin nedenleri arasında, ekran başında geçirilen süre, atıştırmalık tüketiminin fazlalığı, dengeli ve sağlıklı beslenmenin sağlanamaması ve fiziksel aktivitenin azlığı sayılabilir.

Genetik faktörler, stres ve hormonal değişiklikler de çocuklarda obeziteye neden olabilir.

Çocuklarda obezite çocuğun bütün yaşantısını etkileyerek yaşam kalitesini bozabilir önlenmesi ve tedavi edilmesi için farkındalık yaratılması ve değişen yaşam koşullarına uyum sağlamaya yönelik önlemlerin alınması gerekmektedir.

Çocukluk çağı obezitesi, çocuğun vücut sağlığını olumsuz etkileyebilecek birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sorunlar arasında, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, astım, hipertansiyon, yüksek kolesterol seviyesi ve uyku apnesi sayılabilir ayrıca, çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimine de olumsuz etki edebilir.

Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavi edilmesi için, dengeli ve sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir kilo korunumu önemlidir. Ayrıca, çocuğun stres yönetimi, uyku düzeni ve fiziksel aktivite gibi konularda desteklenmesi de önemlidir.

-AhmetItil/Haber.

Son Güncelleme: 11.01.2023 10:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.