BİST
9.645
ALTIN
2.419,58
DOLAR
32,57
STERLİN
40,24
EURO
34,71

Yalım ; Otobüs Firmaları Kan Ağlıyor

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım otobüs firmalarının sorunlarını dile getirirken, çözüm için öneriler sundu. "Üniversitelerde 2 yıllık meslek yüksekokullarında otobüs ve kamyon şoförlüğü bölümlerinin sayıları arttırılsın. "

21 Ocak 2023 Cumartesi 09:58
Yalım ; Otobüs Firmaları Kan Ağlıyor

Cumhuriyet Halk Partisi  Uşak Milletvekili Özkan Yalım Otobüs firmalarının sorunlarına el attı.

Yalım yaptığı basın açıklamasında otobüs firmalarının sorunlarını dile getirirken, çözüm için öneriler sundu.


-Ülkemiz genelinde son zamanlarda otobüs biletlerinin fiyatları afaki artması nedeni ile ülke genelinde çalışan otobüs firmaları plaka söktüler araçlarına ait; yolcu koltuk sigortası, MTV, Zorunlu araç sigortası,  TÜVTÜRK araç muayene ücreti ödememek için araçlarını trafikten men ederek plakalarını söküp otobüsleri ya parka çektiler veya araçlarını sattılar. 

Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda 18 bini bulan otobüs şehirlerarası yolculuk yaparken, yaşanan Pandemi ve ardından gelen afaki zamlar nedeni ile sefer sayıları oldukça azaldı. Şuanda ülke geleninde çalışan otobüs sayıları 6 bin araca kadar geriledi. 
Sektördeki dalgalanma nedeni ile birtakım kişiler sektörü terk etti bu nedenle firmalar şoför bulamaz hale geldiler. 

2022 yılı başından itibaren akaryakıt fiyatlarında yaşanan afaki artış nedeni ile bilet fiyatları oldukça arttı bu nedenle yolcu sayıları azaldığı için firmalar sefer iptallerine gittiler.

2021 yılında İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda 370 bin otobüs sefer yaptı.

2022 yılında otobüs sefer sayısı 427 bine yükseldi 2022 yılında bir önceki yıla göre sefer sayıları yüzde 15 arttı deniliyor fakat sefer sayıları bu hayat pahalılığında Pandemi’ den önceki sayılara ulaşması şimdilik imkânsız gibi görünüyor.

Sömestr tatili, yaklaşan ramazan ayı ve bayramı, yaz tatiliyle beraber bu sayının daha da artmasını beklenmektedir. Sefer sayıları azalmasına rağmen otobüslerdeki doluluk oranları artmaz ise firmalarımız zarar edecekler firmaların kapanma sayıları ve iflaslar daha da artacaktır. 
Pandemi döneminde tam kapanmalarla birlikte otobüs şoförleri maalesef ulusal ve uluslararası kamyon şoförlüğünü tercih etmeye başladılar bu nedenle otobüs şoför sayıları azaldı firmalar şoför bulmakta zorlanmaya başladılar. 
Defalarca bu konuyu yazılı soru önergelerimle dile getirdim.

Yalım yaptığı basın açıklamasında çözüm önerilerini şöyle sıraladı.

Üniversitelerde iki yıllık meslek yüksekokullarında otobüs ve kamyon şoförlüğü bölümlerinin sayıları arttırılsın daha fazla kalifiyeli yetişmiş şoförler bu okullardan daha bilinçli ve yetişmiş olarak çıksın istedim. 
Büyük otobüs kullanacaklar için ehliyet yaşı 26 yaştan 23 yaşa düşürülsün istedim. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili olumlu bir sonuç elde ettik. Uğraşlarımız sonucunda bakanlık tarafından atılan adımla sektörü rahatlatacak daha genç dinamik kişilerin sektöre hizmet etmelerinin önünü açacak bir gelişme yaşandı. Şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması amacıyla büyük otobüs kullanacak sürücülerde ehliyet yaş sınırı 26'dan 24'e indirildi.  Tüm sektöre hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. 
Gençlerimizin bu işi iyi yapacağına inancım sonsuz böylelikle hem gençler işsiz kalmayacak hem de halkımız için önemli bir sektör olan otobüs sektörü rahatlayacaktır. 
Bunun söylediğim gibi gençlerimizin önlerini açmak adına daha bilinçli ve yetişmiş gençler olması adına meslek yüksekokullarının sayıları arttırılmalıdır. Gençlere motor dersi de verilmelidir. Böylelikle sektörde aracının arızasından anlayan yetişmiş kalifiyeli elemanlar sektöre kazandırılacaktır.

-AhmetItil/Haber.

Son Güncelleme: 21.01.2023 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.