BİST
9.693
ALTIN
2.505,76
DOLAR
32,60
STERLİN
40,48
EURO
34,81

Uzlaştırmacı Nasıl Olunur? Uzlaştırmacı Olma Şartları Neler?

Uzlaştırmacı hukuk alanında hizmet veren mesleklerden biridir. Bu meslek bulunduğu konum itibariyle oldukça önemli bir noktadır. Adalet Bakanlığı’ndan alınan sertifika ile uzlaştırmacı olmak mümkün ancak belirli şartlara uymak gerekir.

14 Mayıs 2022 Cumartesi 09:23
Uzlaştırmacı Nasıl Olunur? Uzlaştırmacı Olma Şartları Neler?

Uzlaştırmacı Olma Süreci ve Şartları

Uzlaştırmacı olmak için şartların başında üniversitelerin hukuk fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, iktisat fakültesi ve işletme fakültelerinin herhangi birinden mezun olmak gelir. Bireylerin bu eğitim dışında da ilaveten eğitimler alması gerekir ve bu eğitimler sonucunda sertifikalandırılır. Uzlaştırmacı eğitimleri belirli eğitim kurumlarında verilir. Uzlaştırmacılar aldığı eğitim sonrasında ise uzlaştırmacılık siciline kayıt olur ve her iki yılda bir yenileme eğitimi alır. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamaları, ehliyet sahibi olmaları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve avukatsa da bir baroya bağlı olması gibi çeşitli şartları vardır.

Uzlaştırmacılığın amacı dava süreçlerinde tarafların anlaşmaya varmasını hızlandırmak ve mahkeme sürecini hızlandırmaktır. Uzlaşma süreci her iki tarafında kabulü durumunda başlar, yani taraflarından biri dahi süreci kabul etmezse süreç işlemeyecektir. Böylece adalet sistemi daha hızlı bir şekilde sürecektir. Uzlaştırmacılar yetkilerini Cumhuriyet Savcısından alır ve Adalet Bakanlığı’na bağlıdırlar. Suçun mahkemeye varmadan çözümlenmesini sağlar ve savcı onay verirse mahkemeye varmadan taraflar ve uzlaştırmacı bir araya gelir. Bu gibi durumlar daha çok ciddi olmayan meselelerde başvurulur. Cumhuriyet savcısının görevlendirdiği uzlaştırmacılar taraflara teklifte bulunur. Taraflar süreci kabul ederse bu süreç hukuki işleme geçer. Bu meslek kolunun toplumdaki barışın sağlanmasında, uzlaşıcı kültürün yayılmasında ve adalet sisteminin hızlı ilerlemesindeki rolü yadsınamaz. Uzlaşmanın sağlanması halinde, ilgili soruşturma konusu hakkında tazminat davası açılamaz daha önceden açılmış bir dava varsa da iptal edilmiş sayılır. Asıl amaç zaten sürecin mahkeme aşamasına geçmemesidir.

Uzlaştırmacıların maaşlarını Adalet Bakanlığı belirler ve her yıl değişir. Alınan ücretler başarı oranına, bakılan dosya sayılarına göre değişkenlik göstermektedir. Neticede toplumsal adaletin sağlanmasında yardımcı, adalet sisteminin hızlı ilerlemesinde etkili ve tarafların zararlarını en aza indirgeyen uzlaştırmacı hukuk alanında önemli ve etkili bir yerdedir.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.