BİST
9.717
ALTIN
2.434,41
DOLAR
32,51
STERLİN
40,73
EURO
34,97

Kira Sözleşmesi İmzalarken 8 Konuya Dikkat Edin

Kira sözleşmesi yapacak kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır. İster eve satın alın; isterseniz kiralayın değişmeyecek olan en önemli şey bir sözleşme yapma zorunluluğudur.

26 Nisan 2022 Salı 23:13
Kira Sözleşmesi İmzalarken 8 Konuya Dikkat Edin

Sözleşme yapmanın hukuken bazı şartları vardır, bu yüzden kira sözleşmesi yapacak kişiler bu şartları mutlaka bilmelidir. Sözleşme yapılması ilerleyen süreçte, her iki tarafın mağdur olmasını engeller. Sözleşme; iki tarafın da hukuki beyanlarını içerir ve olası bir sorun durumunda ileriye sürülecek olan ilk belgedir. Peki, sözleşme yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu huşulara hâkim olmazsak nasıl sorunlar yaşanabilir? Bir göz atalım:

Sözleşme demek, uzlaşma demektir. O yüzden bir kira sözleşmesi yaparken, tüm şatlarda anlaştığınızdan emin olmalısınız. Muallak kalmış durumlar, sonra hallederiz diye yarım bırakılan mevzular ileride baş ağrıtabilir.

Kira kontratı yaparken her bir madde ayrıca önemlidir. Kiraladığınız meskenin adres olarak kira sözleşmesi şartlarında net ve açık olarak yazdığından emin olun.

Kira artış bedeli ve yıllık kira bedelinin net miktarının yazdığından da emin olmalısınız. Ev sahibi ya da kiracı iseniz, olası bir kira artırımı durumunda, mağdur olmamak için bu da önemlidir.

Anlaşılan kira bedelinin, ne kadar bir süre geçerli olacağını kira sözleşmesi yapacak kişiler mutlaka netleştirmelidir. Sözleşme bittiğinde geçen süre zarfında kiracı tüm aylık kira bedellerini zamanında ödediyse ve kira zammı düşünülmüyorsa, sözleşme otomatik olarak uzayacaktır.

Kira Sözleşmesinde Her Husus Bulunmalıdır

Kira sözleşmesini, dilerseniz ev sahibi ve kiracı olarak aranızda imzalayabileceğiniz gibi, bir noter huzurunda da imza işlemi gerçekleşebilir. Her iki durumda da kira sözleşmesi taraflarının ıslak imzaları gerekmektedir.

Sözleşme de varsa depozito bedeli ya da aidat bedelleri, artırım usulleri mutlaka yer almalıdır. Örneğin; depozito tutarı kiracının üç aylık kira bedeli toplamından daha fazla olarak belirlenemez. Bu bilgilere sahip olmazsanız ve haklarınızı bilmezseniz, mağdur olabilirsiniz. Yine aidatlarında ödeme şekli sözleşmede yer almalıdır.

Sözleşmede ev sahibi ve kiracının ad soyadı, T.C. kimlik numaralarının yazdığından emin olun.

Kira sözleşmesi yapacak kişilerin her maddeyi, tek tek kontrol etmesi gerekir. Sözleşmeler tarafları bağlayacağı için, söz uçar yazı kalır misali büyük bir özenle hazırlanmalıdırlar.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.