BİST
9.080
ALTIN
2.324,30
DOLAR
32,37
STERLİN
41,23
EURO
35,14

e-Devlet’ten Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır?

Mezuniyet belgesi, mezun olunan okullara giderek alınmaktaydı. Ancak artık e – devlet sayesinde mezuniyet belgesi görüntülenebilmektedir. Her sene milyonlarca öğrenci öğrenim gördükleri okullardan mezun olmakta ve iş başvuruları yaparken mezuniyet belgeleri sorulmaktadır.

19 Nisan 2022 Salı 16:53
e-Devlet’ten Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır?

Önceden okula gidip alınarak süreci uzatan bu işlem artık e – devlet sayesinde okula gitmeye gerek kalmadan online bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yeni uygulama sayesinde sahte diplomaların da önüne geçildi. E – devletin yeni hizmeti sayesinde görüntülenen mezuniyet belgeleri görüntülenerek barkodlu bir şekilde belge oluşturulabilmektedir. Mezuniyet belgesi görüntüleyebilmek için öğrenim tamamlanıp mezun olunduktan sonra sorgulama işlemi yapılması yeterli olacaktır.

E–devlet Üzerinden Mezuniyet Belgesi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E–devletten mezuniyet belgesi sorgulamak için öncelikle e –devlet sistemine giriş yapmak gerekir. T.C kimlik ve şifre ile giriş yaptıktan sonra ‘Hizmetler’ bölümü karşınıza çıkacaktır. Hizmetler bölümüne girip ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nı bulmak gerekir. Bulduktan sonra Yüksek Öğretim Kurulu’nun verdiği hizmetlerin arasından ‘Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama’ bölümüne girilmelidir. Buradan eğitiminiz ile ilgili bilgileri görebilir ve mezuniyet belgesine kolayca ulaşabilirsiniz.

Lise mezuniyet belgesine ulaşmak için de Milli Eğitim Bakanlığı kısmına girip verdiği hizmetlerin arasından Lise Mezun Belgesi Sorgulama kısmından mezuniyet belgesine ulaşmak mümkündür. İsteyenler mezuniyet belgelerinin çıktısını da alabilmektedir.

Açık öğretimden mezun olan kişiler de e –devlet sistemi üzerinden açık öğretim ortaokul ve lise mezuniyet belgelerine ulaşabilirler.

E – devlette Bazı Mezuniyet Belgeleri Neden Gözükmüyor?

Eğer öğrenimini tamamlamayan bir kişi mezuniyet belgesi sorgulama işlemi yaparsa sistemde kaydı olmadığı için ‘Mezun bilgisi bulunamamıştır’ uyarısı çıkabilir. Ancak mezun olan ama yine de mezuniyet belgelerini görüntüleyemeyen kişiler için de eğer 2008 yılından önce mezuniyetleri gerçekleştiyse e - devlet üzerinden bu belgeyi alamazlar. Bunun sebebi de e – devlet sisteminin 2008 yılından sonraki mezuniyetleri belgelemiş olmasıdır. 2008 yılından önce mezun olan kişiler belgelerini buradan alamadıkları için mezun oldukları eğitim kurumlarına giderek başvurup almaları gerekir. Eğer mezun oldukları okul kapandıysa İl veya İlçe Eğitim Müdürlüğü’ne giderek mezuniyet belgesi alabilirler.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.