BİST
9.779
ALTIN
2.450,97
DOLAR
32,59
STERLİN
40,79
EURO
35,00

Yenilenebilir enerjide Jeotermal'in Önemi Artıyor

Ege İhracatçı Birliklerinde "yenilenebilir enerji birliği" için çalışmalar sürüyor.

13 Kasım 2022 Pazar 10:58
Yenilenebilir enerjide Jeotermal'in Önemi Artıyor

Uşak olarak jeotermal denildiğinde aklımıza Hamam, Şifalı su gelebilir ama gelişen Dünya Jeotermal'e artık yenilenebilir enerji gözü ile bakıyor.

Uşak'ta 6 ayrı jeotermal alan bulunmakta.

Emirfakı, Örencik, Aksaz, Hasköy, Hamamboğazı ve Kızılcaören jeotermal sahalarındaki akışkan sıcaklıkları 71 0C (Hamamboğazı) ile 23 0C (Kızılcaören) arasında değişmekte olduğu bilgileri daha önce paylaşıldı.

Tam bu noktada Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) "yenilenebilir enerji ekipmanları ve hizmet ihracatçıları birliği" kurma çalışmalarını sürdürdüğü bilgileri bizim için çok önemli.

EİB'ten yapılan açıklamaya göre.

Jeotermal Enerji Derneği (JED) üyeleri, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'yi ziyaret etti.

Ziyarette yenilenebilir enerji sektörünün ihracatta 1 milyar dolar üzerinde bir hacme ulaştığı kaydeden Eskinazi, sektörün ihracatının 2023 yılında 2 milyar dolara çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Eskinazi, yenilenebilir enerji sektöründen gelen ihracatçı birliği çatısı altında buluşma talebi sonrasında yenilenebilir enerji ekipmanları ve hizmet ihracatçıları birliği kurma çalışmasını başlattıklarını aktararak.

- Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne son yıllarda büyük yatırımlar yapıldı sektör iç piyasada büyürken, ihracat hacmi de aynı oranda büyüyecek yenilenebilir enerji ekipmanları ve hizmet ihracatçıları birliği bu süreci hızlandıracak.

İfadelerini kullandı.

Farklı birlikler ve sektörlerden gerçekleşen ihracatın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarının ayrıştırılması sürecinin devam ettiği bilgisini veren Eskinazi, bu teknik çalışmanın tamamlanmasını takiben birliğin kurulması yönündeki yasal sürecin başlaması için Ticaret Bakanlığına gerekli başvuruyu yapacaklarını sözlerine ekledi.

JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap da Türkiye'nin jeotermal enerjide kurulu gücünü son on yılda 100 kat artırdığını ifade ederek, "Sondajdan başlayarak devreye almaya kadar geçen tüm değer zincirinde söz sahibi olan şirketlerimizin yaptıkları ihracatı tek birlik çatısı altında toplamak, tüm yenilenebilir enerji sektörünü güçlendirir. JED olarak Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde devam eden bu projeye destek veriyoruz." diye konuştu.

*Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısı ve basıncın oluşturduğu sıcaklıklarla içerisinde birçok farklı element ve diğer maddeleri içeren sıcak su, buhar gibi akışkanların sahip olduğu ısının yarattığı enerji olarak tanımlanıyor.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

Son Güncelleme: 13.11.2022 12:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.