BİST
9.881
ALTIN
2.455,11
DOLAR
32,52
STERLİN
40,74
EURO
34,91

Uşak SGK İl Müdürlüğünden Kayıt Dışı İstihdam Hakkında Basın Açıklaması

Uşak SGK İl Müdürü İbrahim ÖZTÜRK 2022 yılı Rehberlik ve Bilgilendirme programı kapsamında açıklamalarda bulundu.

14 Kasım 2022 Pazartesi 10:39
Uşak SGK İl Müdürlüğünden Kayıt Dışı İstihdam Hakkında Basın Açıklaması

Uşak SGK İl Müdürü İbrahim ÖZTÜRK 2022 yılı Rehberlik ve Bilgilendirme programı kapsamında açıklamalarda bulundu.

Kayıt dışı isthdam hakkında basın açıklamasında bulunan Öztürk.

- Kayıt dışı istihdam; Çalışanların SGK’ ya hiç bildirilmemesi veya çalışma sürelerinin ya da ücretlerinin eksik bildirilmesidir.

Sigortasız işçi çalıştırmazsanız, primlerinizi düzenli öderseniz ve gerekli belgeleri SGK’ ya yasal süresi içinde verirseniz siz de sigorta prim teşviklerinden yararlanarak çok büyük maliyet avantajı sağlayabilirsiniz.

Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir.

Yapılan tespitlerde; Bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde en az 12.942 TL (2022 yılı için) idari para cezası uygulanabilmektedir ayrıca bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir.

Çalıştırdığınız işçilerin ücretlerinin eksik bildirilmesi durumu da kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir bu durumda da aylık asgari ücretin 1/10’undan az, 2 katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında ceza uygulanmaktadır.

Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti ödeyeceğiniz primin yaklaşık 10 katıdır ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler sizden talep edilir.

Çalıştırdığınız işçilerin meslek kodları, işyerinde fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmelidir aksi durumda her sigortalı için 1 asgari ücret tutarında ceza ile karşılaşabilirsiniz.

Ülkemizde işverenlerin üzerindeki mali yükleri azaltarak kayıtlı istihdamı artırmak amacıyla 18 farklı sigorta primi teşviki uygulanmaktadır bu teşvikler neticesinde, sosyal güvenlik primlerinin önemli bir kısmı Devlet tarafından karşılanabilmektedir.

2022 yılı Cumhurbaşkanlığımızın yıllık programında da esas olmak üzere Kayıt dışı çalışmayla mücadele konusunda farkındalığı artırmaya yönelik programlar uygulanacaktır denildiğinden Kurum Başkanlığımızın da talimatıyla Ülke genelinde kayıtlı istihdamın önemi hakkında ilgili taraflara sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta olup bu kapsamda işyerleri, sendikalar, ilgili diğer STK’lar, basın-yayın kuruluşları rehberlik amacıyla ziyaret edilerek bu gruplar aracılığıyla kamuoyuna yönelik çeşitli bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

Huzurlu bir Toplum Güçlü bir Türkiye için Kayıt dışı çalışmayın çalıştırmayın.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.