BİST
9.645
ALTIN
2.431,10
DOLAR
32,57
STERLİN
40,56
EURO
34,89

Ölüm Yardım Parası Ne Kadar ? Kimlere Ödenir?

Ölüm yardım parası için vefat eden kişinin yardıma ihtiyacı olup olmadığına bakılmadan başvuruda bulunabilirsiniz. Bu işlemler için belediyeden ücretsiz olarak yardım alabilirsiniz. Cenaze kimsesizse kaymakamlıklardan da yardım istenebilir.

26 Nisan 2022 Salı 23:48
Ölüm Yardım Parası Ne Kadar ? Kimlere Ödenir?

Eğer cenazenin yakınları varsa devletin yardım edebilecek birçok kurum ve kuruluşu bulunmaktadır. Ölüm yardım parası dendiği zaman aklımıza cenazenin nakil işlemi, cenaze için geleceklere kalacak yer temini, vefat eden kişi adına gazetede ilan verilmesi gibi masraflar gelmelidir.

Ölüm yardım parası kişinin ölümünden sonra ailesine bir kez olmak şartıyla verilen ücrettir. Bu yardımdan yararlanabilmek için şartların uygun olması gerekmektedir. Yardım başvurusunda bulunabileceğiniz en yaygın olan kurum ise Sosyal Güvenlik Kurumu olup başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Kişinin belli bir geçmişe sahip olması ve sigorta ödemesi yapmış olması gereklidir. Yardımı SGK üzerinden almak için form doldurup başvuru yapabilirsiniz. Ya da SGK’ ye gidip dilekçe vererek de başvuru yapabilirsiniz. Yine valilik, kaymakamlıklara da yardım için başvuruda bulunabilirsiniz. Tüm bunların yanında E – Devletten de başvuru yapabilme imkanınız bulunmaktadır. Yapılan başvuruların son durumu için internetten de takip edebilirsiniz.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen ölüm yardım parası 2021 yılında 918,00 TL iken bugün yani Ölüm parası 2022 yılında 1250,00 TL olarak belirlenmiş olup SGK tarafından da karar verilmiştir. Emeklilere ödenecek olan bu ücret toplam olarak 4.473,46 olarak kabul görmüştür.

Ölüm yardımı ödenecek kişiler,

Sürekli iş görmezlik geliri olan,

Yaşlılık ve malullük aylığı bulunan,

Meslek hastalığı aylığı olan,

İş kazası aylığı olan,

En az 1 yıl sigorta pirim ödemesi yapmış olanlardır.

Ölüm Yardım Başvurusu Yapmak İçin Neler Gereklidir ?

Ölüm yardımı için cenaze yardım talep dilekçesi, veraset ilamı ya da miras belgesi, vefat eden kişinin ölüm belgesi ve başvuru yapan kişin kimlik belgesi gerekli olan evraklardır. Ölüm yardım parası yakınlık derecelerine göre ölen kişinin, eşine, çocuklarına, anne veya babasına, kardeşlerine ve cenazeyi kaldıran kişilere verilebilmektedir. Cenaze yardım parasına 5 yıl içerisinde başvuru yapılabilmektedir. 5 yıllık süre zarfında başvuru yapılmamışsa hak kaybolur.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.