BİST
9.091
ALTIN
2.326,13
DOLAR
32,38
STERLİN
40,99
EURO
35,01

Kredi sicili nasıl temizlenir? Kredi Sicili Düzeltme

Bankalar ile yapılmak istenen işlemlerde ilk olarak dikkat edilen kredi sicili, büyük önem taşımaktadır.

16 Mayıs 2022 Pazartesi 20:59
Kredi sicili nasıl temizlenir? Kredi Sicili Düzeltme

Kredi sicili bankalara olan borcun fazla olması durumunda ve borçların zamanında ödenmemesi hâlinde bozulmaya başlamaktadır. Bunun sonucunda ise kredi puanının daha düşük seviyelerde olması durumu ortaya çıkar. Kredi sicili kötü olan banka müşterileri, istedikleri banka işlemlerini gerçekleştiremeyebilirler. Bu noktada kredi sicilinin düzeltilmesi gerekir. Bankalara olan borçlar ödenmediği zaman, kara listeye düşebilme durumu ortaya çıkmaktadır. Ancak maddi durumun düzelmesi hâlinde bankalardan işlemler gerçekleştirilmek istendiğinde, kredi sicili kötü olduğu için bu durum gerçekleşmeyebilir. Kredi sicili nasıl temizlenir sorusunun cevabı, borçlu olunan bankalara, bütün borçların ödenmesi hâlinde kredi sicilinin temizlenebilmesi mümkün olmaktadır şeklinde açıklanabilir. Bu noktada bankaya olan eski borcun tamamen kapatılması, kredi sicilinin düzeltilebilmesine yarayacaktır.

Kredi Sicili Nedir?

Bankalarda işlem gerçekleştirmek isteyen pek çok kişi kredi sicili nedir sorusunun cevabını merak etmektedir. Banka sicili olarak da adlandırılır. Bir banka müşterisinin, daha önce kredi aldığı bir bankadan tekrardan kredi talep ettiğinde, ilk olarak dikkat edilen noktalar arasında yer alır. Bu yüzden kredi sicilinin temiz olması büyük önem taşımaktadır. Kredi sicilini 5 unsur belirlemektedir. Açıklanacak olursa;

Kredi ve kredi kartı borçları

Borçları ödeme düzeni

Yeni alınan kredi

Kredi alma şıklığı

Diğer unsurlar

Kredi kartı ödemelerinin zamanında ve tam olarak ödenmesi, kredi sicilinin temiz olmasını sağlamaktadır. Ayrıca kredi notu da yükselebilmektedir.

Kredi Sicilini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Banka müşterileri tarafından gerçekleştirilen bazı durumlar, kredi sicilini olumsuz etkilemektedir. Bu noktada aynı ay içerisinde 10 tane kredi raporunun çekilme işleminin gerçekleştirilmesi, bazı olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Bankalara 10 tane kredi başvurusu yapılmış ancak hiçbiri kullanılmamış gibi bir görüntü oluşturabilmektedir. Bu durum ise kredilerin onay sürecini zorlaştıran ve kredi sicilini olumsuz etkileyen faktörler arasında gösterilir. Ancak kredi sicili satın almak ve başvuruda bulunmanın, bu konuya olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca diğer bankalar tarafından, çekilen her kredi sicili raporunun görüldüğünün de bilinmesinde fayda vardır.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.