BİST
9.693
ALTIN
2.496,45
DOLAR
32,50
STERLİN
40,29
EURO
34,78

Kiracılar Hangi Masrafları Kira Fiyatından Düşebilir?

Kirada çıkan masraflar kim tarafından ödenmelidir sorusu hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendirmektedir. Bu konudaki uzlaşma oldukça önemlidir fakat genel ölçüt; daireye ait olan demirbaşların bakım ve onarımının ev sahibine ait olduğu ve kirada çıkan masrafları ev sahibinin ödeyeceği yönündedir.

16 Mayıs 2022 Pazartesi 01:19
Kiracılar Hangi Masrafları Kira Fiyatından Düşebilir?

Demirbaş ise burada dairede bulunan, ancak ev sahibine ait olduğu halde; belli bir kira bedeli karşılığında, aynen daire gibi kiracının kullanımına sunulan eşyalardır. Masraf ödeme meselesinde daireye ait olan demirbaşların giderlerini ev sahibi öder. Gerekiyorsa kiracı ödemeyi yapar ve kiradan düşer.

Çıkan Masraflar Kiradan Düşülmeden Önce Ev Sahibine Bildirilmeli

Masrafları karşılama noktasında, ev sahibi ve kiracının uyumlu olması gerekir. Yani evde çıkan masrafları kiradan düşmek isteyen kiracının, bunu önce ev sahibine bildirmesi gerekir. Özellikle hem ev sahipleri için hem de kiracıların kirada çıkan masraflar ile ilgili sorularına cevap vermek amacıyla, birkaç husustan bahsedelim:

Kirada oturulan daire ile ilgili çıkacak olan masraflarda ilk ölçüt daireye ait bir demirbaş olup olmadığıdır. Dairenin, parçası olan eşya tamir ve bakımını ev sahibi üstlenmelidir.

Dairedeki demirbaşlar için, kiracı acil durumlarda ödeme yapar ve masraf bedelini kiradan düşmelidir. . Örneğin; kombi daireye ait bir eşya olduğu için, arıza ve bakımı söz konusu olduğunda bunu ev sahibi karşılamalıdır. Acil durumlar için, ödeme yapılır ve kiradan düşülebilir.

Üst kattan genel banyo ve tuvalet su tesisatı kaynaklı, sızıntılarda kira bedelinden düşülen masraflardandır.

Asansörle ilgili giderler, binada bulunan taşınmazlara ait giderler, ev sahibinin de onayı ile kira bedelinden düşülebilir.

Daireye ait olan taşınmazların doğru ve uygun bir şekilde kullanılmaları yükümlülüğü kiracıya aittir. Ev içinde keyfi olarak gereken tadilatlarda masrafları kiracı ödemelidir. Örneğin; çeşitli dekorasyonlar, boya badana giderleri de kiracının ödemesi gereken maddi bedellerdir. Tüm bu kirada çıkan masrafların ödenmesi durumunda uzlaşmacı bir hal takınmak her zaman iki taraf içinde oldukça faydalı olacaktır. Kiracı, ev sahibine ait olacak masraflar için, mutlaka önce ev sahibinin rızasını almalıdır ev sahibi de üzerine düşen ne ise yapmalıdır.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.