BİST
9.080
ALTIN
2.325,32
DOLAR
32,37
STERLİN
40,95
EURO
34,98

Kimler Yurtdışı Borçlanması Yapabilir?

Önceki yıllarda yurt dışında çalışan kişilerin sigortaları 4A kapsamında gösterilse de artık yurt dışı borçlanması merak konusu olmaya devam ediyor.

18 Nisan 2022 Pazartesi 09:29
Kimler Yurtdışı Borçlanması Yapabilir?

Yurt dışı borçlanması 2019 yılında yapılan bir değişiklik ile beraber gurbetçilerin yapacağı borçlanmalar Bağkur kapsamında değerlendirmeye alınmaya başladı. Eğer kişi 3,5 yıldan beri borçlanmışsa Bağkur kapsamına alınabiliyor. Eğer 3,5 yıldan azsa da SSK kapsamında emeklilik alabiliyor. Yurt dışı borçlanması hakkında merak edilenleri ele alacağız.

Kimler Yurtdışı Borçlanması Yapabilir?

Yeni yapılan düzenleme ile birlikte Türk vatandaşları artık 18 yaşından itibaren yurtdışında çalıştıkları dönemler ile beraber borçlanma için parasını ödedikten sonra satın alma seçeneği bulunuyor. Kadınlar için de durum biraz farklı kadınlar hem çalıştıkları yılları aynı zamanda 18 yaşından sonra yurtdışında bulunduğu süreleri de borçlanabiliyor. Yani kadınlar çalışmasa bile yurt dışında bulundukları süreleri prim olarak hesaplayıp emekli olabiliyor.

Hangi Günler Kapsama Alınacak

İki farklı durum yurt dışında yaşayanlar için kapsama alınacaktır. Burada ilki Türkiye'de sigortası olup daha sonra yurtdışına gidenler ikincisi ise Türkiye'de hiç sigortası olmayıp yurt dışında sigorta yaptırmaya başlayanlar. Buradaki iki farklı durum esas alınacaktır.

Bu iki durum da emeklilik için gereken durumlar yani iki durumda da olan kişiler emekli olabilecektir.

Ülkemizde geçerli olan sigortalılığın başlangıç tarihi sürecinden önceki sürelerin borçlandırılması durumunda, 5510 sayılı Kanun ile beraber bu kanunun 41 inci maddesinde bulunan hükümler esas alınarak ülkemizdeki sigortalılık başlangıç tarihi geriye giden sürelere ait ilgili aylara eklenmiştir.

Eğer kişi Türkiye’de sigortalı değilse burada borçlanma tutarının tamamen ödendiği tarihten geriye götürülen aylara eklenecektir. Bu durum kadınlar için de kadınlar eğer yurt dışında bulunma sürelerine bağlı olarak burada çalışmıyorsa bile prim günlerini ödeyerek sigortalı olabileceklerdir.

Borçlanma Nasıl Hesaplanıyor?

Yurt dışı borçlanması hakkında aynı zamanda yurt dışı borçlanması nasıl hesaplanıyor sorusu da merak edilmektedir. Yurt dışı borçlanması yeni düzenleme ile birlikte başvuru sahibinin seçilen kazancının %45 i esas alınacak şekilde hesaplanmaktadır. Yani hesaplanacak olan toplam borçlanma tutarı burada günlük borçlanma tutarı olarak borçlanılan gün sayısı çarpımından oluşmaktadır.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.