BİST
9.722
ALTIN
2.431,24
DOLAR
32,54
STERLİN
40,47
EURO
34,82

Kimler Malul Sayılır?

Malulen emeklilik, sigortalı bir çalışma hayatı sonrasında çalışmaya devam etmeye engel oluşturacak durumların ortaya çıkması sebebi ile çalışma süresi boyunca kullanılan sigorta sistemi tarafından düzenli bir gelire bağlanarak emekli olma biçimi olarak tanımlanıyor.

20 Nisan 2022 Çarşamba 23:02
Kimler Malul Sayılır?

Çalışmaya engel olacak durumlar, geçirilen bir kaza, engellilik ya da sağlık problemleri olabiliyor. Bu sorunları yaşayan kişiler malulen emekli olabiliyor. Malulen emeklilik durumunda, kişilerin ekonomik durumu sigorta sistemi tarafından garanti altına alınıyor. Kimler malul sayılır sorusunun cevabı ise merak ediliyor. Bir kişinin malulen emeklilik hakkından faydalanabilmesi belirli şartlara bağlı oluyor.

Malulen Emekli Olabilme Şartları

En az 10 yıl süre içerisinde sigortalı olarak çalışıyor olmak malulen emekli olabilmenin en temel şartı olarak karşımıza çıkıyor. Bir kişinin malulen emekli olabilmesi için eski çalışma gücünün karşılanamamasına sebep olan birtakım sıkıntılar yaşamış olması gerekiyor. Eski çalışma gücünün en az %60 oranında karşılanamaması durumunda kişiler malulen emeklilik hakkından faydalanabiliyor.

Çalışma gücünün %60 oranında kaybedilmiş olduğunun resmi olarak belgelenmesi şart olarak sunuluyor. Bunu belgelemek amacıyla kişinin ilk yapması gereken ise bağlı olduğu il ya da ilçe SGK merkezlerinden birine başvuru yapmak. Bu başvurudan sonra kişiler rapor alınabilmesi için hastanelere sevk ediliyor.

Bu raporun alınabilmesi ve malul emekli aylığından faydalanılabilmesi için ise hastanelere SGK başvurusu üzerinden sevk edilmek önemli bir şart olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bireysel olarak hastanelere gidip alacağınız malul raporu malul aylığı almanız için yeterli olmuyor.

Bunun yanı sıra sigortalı olarak çalıştığınız işten malullük durumu sebebiyle ayrılmak durumunda kalmanız şartı aranıyor.

Aynı zamanda malullük aylığı almak isteyen kişilerin, SGK üzerinden 1800 gün ödenmiş primi bulunması gerekiyor. Sağlık kurulu raporu için SGK’ya başvurmuş olduğunuz güne kadar 1800 günlük priminizin ödenmiş olması şart. Henüz 1800 günlük bir prim ödemeniz yok ise ancak belli bir süre içinde borçlanma şansınız mevcutsa bunu haktan faydalanarak da SGK üzerinden hastane sevkinin gerçekleştirilebilmesi mümkün. Bu şartları taşımadığınız takdirde ise malulen emeklilik hakkından faydalanmanız kanunen mümkün değil.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.