BİST
9.693
ALTIN
2.496,45
DOLAR
32,50
STERLİN
40,29
EURO
34,78

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Programlar

Eşi vefat eden kadın hakları sayesinde günümüzde birçok kadın mağdur olmadan geçimini devam ettirmektedir. Kadınların, eşlerinin ölümü sebebi ile mağdur olmaması için çeşitli yardımlar verilir.

28 Nisan 2022 Perşembe 15:04
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Programlar

Bu yardımlar arasında eşi vefat eden kadın hakları olan dul maaşları vardır. Kadınlar, eşlerinin vefatından sonra başvuru yaparak her ay yardım alma hakkına sahiptir.

Eşi Vefat Eden Kadın Maaş Alabilir Mi?

Eşi vefat eden kadınlar, iki farklı şekilde maaş alma hakkına sahiptir. Birincisi, eşinden kalan maaşın alınması, ikincisi ise dul maaşı olarak adlandırılan devlet yardımıdır. Bir kadının, eşinin maaşını alabilmesi için ölen kişinin sigorta prim süresini doldurmuş olması gerekmektedir. Halk arasında eşinin emekli aylığını almak olarak adlandırılır. Vefat eden eş emekli olabiliyorsa, maaşı eşine kalır.

Eğer eşi vefat eden kadın, eşinden kalan aylığı alamıyorsa, devlet desteğine başvurma hakkı vardır. Devlet, dul maaşı olarak adlandırılan bir yardım sağlar. Bu maaş, eşinden kalan maaştan farklı olarak 2 ayda bir kez verilmektedir. Vefat eden eşin maaşı alındığında aylık ödeme yapılmaktadır.

Dul Kadın Hakları Nelerdir?

Devlet desteklerine bakıldığında eşi vefat eden kadın hakları vardır ve kadınların mağdur olmamak için bu haklardan yararlanması gerekir. Dul kadınlar, eşlerinden kalan maaşları alma hakkına sahiptir. Eşlerin sigortalı çalışması ve primlerini doldurmuş olması halinde maaşlarını almaları mümkündür.

Dul maaşı başvurusu ise eşi vefat eden tüm kadınlar tarafından yapılabilir. Bu başvurular sonucunda kadınlara destek amaçlı, 2 ayda bir kez ödeme yapılır. Dul maaşı, günümüzde ortalama 650 TL kadar verilmektedir. Maaş başvuruları, E-devlet sistemi üzerinde veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına şahsen müracaat ederek yapılabilir.

Eşi Vefat Eden Kadın Ne Kadar Yardım Alır?

Eşi vefat eden kadınlar, eğer eşlerinden kalan maaşı alma hakkına sahipse, devlet desteğinden mahrumdur. Ancak eşinden maaş kalmayan ve geçimini sağlamakta zorlanan kadınlar, devletten karşılıksız destek alabilirsiniz. Bu destekler, iki ayda bir ödeme yapılmak üzere verilmektedir. Devlet, eşi vefat eden kadın hakları için 650 TL kadar destek sağlamaktadır.

KAYNAK: Uşak Güncel

Son Güncelleme: 28.04.2022 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.