BİST
9.645
ALTIN
2.426,59
DOLAR
32,56
STERLİN
40,66
EURO
34,92

Elektrik faturaları Uşak esnafına dükkan kapattıracak kadar yüksek geliyor

Son zamlarla 3-4 katı yükselen elektrik faturalarını ödemekte zorlanan Uşak esnafı, işyerlerini kapatacak hale geldiklerinden yakındı.

25 Şubat 2022 Cuma 14:26
Elektrik faturaları Uşak esnafına dükkan kapattıracak kadar yüksek geliyor

Esnafımız, bir yanda yüksek maliyet ve faturalar ile boğuşurken diğer yandan satış yapmaya çalışıyor. Kasap Osman Efe, önceden bin TL bile gelmeyen elektrik faturalarının 4 bin TL’yi geçtiğini, yaz döneminde elektrik bedelinin 2 katına çıkacağını, bu durumda işyerlerini kapatmak zorunda kalabileceklerini kaydetti.

Ailesinin 3 kuşaktır, yaklaşık 150 yıldır kasaplık yaptığını kaydeden Osman Efe, kendisi ve diğer esnaf arkadaşlarının yüksek elektrik faturaları yüzünden iş yerlerini kapatma noktasına geldiğinden yakındı.

Osman Efe; “Son gelen elektrik faturaları yüzünden bir şok yaşıyoruz. Hiçbir dönemde böyle siminde gelen yüzde 127 zamla karşılaşmamıştık. Kış mevsiminde gelen bu yüksek elektrik faturaları esnaf olarak bizim kâbusumuz oldu.

Ben kasabım. Şu an kış mevsimi hava soğuk. Dondurucularımız, buzdolaplarımız en düşük seviyede çalışıyor. Buna rağmen, daha 800, 900, 1000 TL gelen elektrik faturalarımız yaklaşık 4 bin TL civarında geldi. Demek ki; yaz geldiğinde dondurucularımız, klimalarımız çalışacak. Bu zamlar geri alınmazsa o zaman elektrik faturaları korkarım 7-8 bin TL’yi bulacak” dedi.

“Ya kapatacağız ya da işçi çıkaracağız”

İşyeri kirasının bile bu kadar tutmadığını söyleyen Efe Kasap Osman Efe, “Elektriğe bütün kazancımızı verirsek bunca esnaf ve ailesi olarak ne yiyip içeceğiz? Bunca yıldır hiç bu kadar yüksek elektrik faturası ödememiştim.

Eskiden elektrik fiyatlarına sende yüzde 3, yüzde 4 civarında bir zam yapılırdı. Ne zaman elektrik dağıtım işleri özelleştirilip şirketlere verildi, evlerde dükkanlarda fabrikalarda her gün elektrik zammı gelir oldu. Bu faturaları ödeyebilmek için hepimiz inim inlemekteyiz. Yüzde 127 zam Cumhuriyet tarihinde görülmüş değil. Bu zamlar bizim belimizi büktü. Buna bir çare bulmaları lazım.

Çare bulunmazsa birçok esnaf işyerini kapatmak zorunda kalacaktır. Ya da yanında çalışan sayısını azaltacaktır. Bu da yeni bir işsizlik dalgası yaratacaktır.

Şimdiye kadar devletin hangi kurumu özelleştiyse hep vatandaşa zam olarak yansımıştır” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.