BİST
9.080
ALTIN
2.310,25
DOLAR
32,35
STERLİN
41,18
EURO
35,13

e-Devlet ile Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi borcunun internet üzerinden ödenmesi E-Devlet ile mümkündür. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, devlet tarafından alınan vergileri ödemekle yükümlüdür.

19 Nisan 2022 Salı 09:15
e-Devlet ile Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bu vergiler kişilerin gelir düzeylerine göre değişiklik göstermekle birlikte vergi borçlarının nasıl sorgulanabileceği merak edilen sorular arasında yer alıyor. Vatandaşlar, vergi borcu sorgulama işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ya da E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Peki E-Devlet ile vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet ile İnternet Üzerinden Vergi Borcu Sorgulama

E-Devlet kullanıcılarına birçok kolaylık sağladığı gibi vergi borcu sorgulama işleminin de kolaylıkla yapılabilmesine yardımcı olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herhangi bir birey, vergi borcunun olup olmadığını, varsa ne kadar vergi borcu ödemesi gerektiğini hem Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesi üzerinden hem de E-Devlet kapısı aracılığı ile sorgulayabilmektedir. E-Devlet ile vergi borcu sorgulamak için öncelikle bir E-Devlet hesabına sahip olmanız gerekmekte. Henüz bir E-Devlet hesabı edinmediyseniz bulunduğunuz lokasyona en yakın PTT şubesine giderek kolaylıkla bir E-Devlet hesabı oluşturabilirsiniz. E-Devlet üzerinden vergi borcunuzu sorgulamak için ise aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamanız yeterli:

Kullanmakta olduğunuz tarayıcı ile E-Devlet ana sayfasını açarak T.C. kimlik numaranız ve belirlemiş olduğunuz şifre ile hesabınıza giriş yapabilmek için kimliğinizi doğrulayın,

Kimliğiniz doğrulandıktan sonra açılan E-Devlet Kapısı sayfası üzerinden arama çubuğuna “Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Borcu Sorgulama” ya da “Vergi Borcu Sorgulama” yazarak arama çubuğunun altında çıkan sonuca tıklayın.

Açılan sayfada vergi borcunuzun olup olmadığı, eğer varsa vergi borcunuzun tutarı görünecektir. Vergi borcunuzun olmadığı durumlarda açmış olduğunuz sayfada “Bu kişiye ait borç bulunamamıştır.” İbaresi çıkmaktadır.

Aynı işlemi kullanmakta olduğunuz tarayıcı üzerinden “E-Devlet vergi borcu sorgulama” şeklinde aratarak daha hızlı bir şekilde yapabilir, E-Devlet vergi borcu sorgulama ekranına bu şekilde de erişebilirsiniz. Sistemde görünen bir vergi borcunuz olması halinde, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ya da herhangi bir vergi dairesine giderek vergi borcu ödeme işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilir, vergi borcunuzun durumuna ilişkin itirazınız olması halinde itirazlarınızı sunabilirsiniz.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.