BİST
9.471
ALTIN
2.503,83
DOLAR
32,60
STERLİN
40,67
EURO
34,79

Asgari Geçim İndirimi Kimlere Verilmez?

Bu yazımızda Asgari Geçim İndirimi kimlere verilmez? Ya da Asgari Geçim İndirimi kimlere verilir? Bu sorunun cevabını öğreneceğiz.

20 Mayıs 2022 Cuma 17:10
Asgari Geçim İndirimi Kimlere Verilmez?

Asgari Geçim İndirimi kimlere verilmez? Asgari Geçim İndirimi alınabilmesi için, vergi mükellefi olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşından küçük olan çocukları ya da 18 yaşından büyük olan çocuklarından öğrenim görenler için mükellef, Asgari Geçim İndiriminden faydalanabilir. Mükellefin bakmakla yükümlü olduğu çocukları 18 yaşından büyük ise ve çalışmıyorsa, bu çocuklar için mükellef Asgari Geçim İndiriminden faydalanamaz ve bu kişiler için Asgari Geçim İndirimi verilmez.

Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı mı?

Aylıklı ya da saat ücretli olarak çalışan kişiler Asgari Geçim İndirimi kaldırıldı mı? Sorusunu araştırmaktadır. 2022 yılı itibari ile Asgari Geçim İndirimi tutarı maaşlara ilave edildi. Asgari Geçim İndirimi ile ilgili yapılan düzenlemeye göre, asgari ücretin üzerinde maaş alan kişilerin asgari ücret tutarına kadar olan kısmı vergi dışında bırakıldı ve Asgari Geçim İndirimi bu vesileyle kaldırıldı. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması nedeniyle devlet tarafından vergi alınmadığı için iade edilecek bir vergi de bulunmamaktadır. Vergi alınmadığı için dolayısıyla 2022 tarihi itibari ile vergi iadesi de kaldırılmıştır.

Asgari Geçim İndirimi Kimlere Veriliyordu?

Asgari Geçim İndirimi kimlere verilmez? Sorusunun cevabını öğrendikten ve Asgari Geçim İndiriminin kaldırılmasından sonra, Asgari geçim indirimi kimlere veriliyordu? Sorusu da merak konusudur. Asgari Geçim İndirimi, vergi mükellefi olan kişilere veriliyordu. Vergi mükellefi kişilerin bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının sayısına, yaşlarına, eğitimlerine devam edip etmemeleri gibi bazı kriterlere göre değişiklik gösteriyordu. Ayrıca mükellefin evli olup olmamasına, evli ise eşinin çalışıp çalışmamasına göre de değişkenlik gösteriyordu. Örneğin bekar bir kişi, 2021 tarihinde 268 TL tutarında AGİ alıyorsa, bu tutar 2022 yılı için 403.4 TL olarak belirlenmiştir ve maaşlara vergiden muaf kısım olarak ilave edilmiştir. Evli, eşi çalışmayan ve 1 çocuklu kişi için, 2021 tarihinde 362 TL tutarında AGİ alıyorsa, bu tutar 2022 yılı için 544.9 TL olarak belirlenmiştir. Evli, eşi çalışan ve 1 çocuklu kişi için, 2021 tarihinde 308 TL tutarında AGİ alıyorsa, bu tutar 2022 yılı için 463,6 TL olarak belirlenmiştir.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.