BİST
8.926
ALTIN
2.280,81
DOLAR
32,32
STERLİN
40,99
EURO
35,11

Bahar İle Birlikte Polen Alerjisine Dikkat

Bahar aylarının gelmesi, alerjik bünyesi olanlar için sorunları beraberinde getirirken bu dönemde artan polen alerjisinden en çok etkilenenler arasında çocuklar yer alıyor.

03 Nisan 2023 Pazartesi 19:14
Bahar İle Birlikte Polen Alerjisine Dikkat

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cem Hasan Razi, yaptığı açıklamada, bahar aylarıyla birlikte görülme sıklığı artan polen alerjisine ilişkin bilgi verdi.

Polenler yani çiçek tozlarının uygun mevsim koşullarında bitkiler tarafından çevreye yayıldığına işaret eden Razi, polenlerin solunum yoluyla alınması durumunda hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjik rinit belirtilerin görülebileceğini bildirdi.

Razi, polen alerjisinin birçok organı etkilediğine dikkati çekerek, "Gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve göz kapaklarında şişlik gibi alerji konjonktivit belirtileri, öksürük, hırıltı, hışıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışmanın da aralarında yer aldığı astım belirtileri, nadiren de olsa ciltte kaşıntı, egzama ve kurdeşen görülebilir." ifadesini kullandı.

Polen alerjisi olan çocuklarda gece uykuda öksürük, eforla öksürük veya nefes darlığı da görülebileceğini vurgulayan Razi, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve isteksizlik gibi belirtilerin de görüldüğünü kaydetti.

- Alerjinin tipine göre tedavi

Razi, çocuklarda alerji belirtilerinin görülmesi durumunda çocuk alerji uzmanına başvurulması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yapılacak bir alerjen deri testi ile tanı kolayca konulabilir. Özel durumlarda kanda yapılacak alerji testleriyle de tanı konulabilmektedir. Alerji olan kişiye korunma yöntemlerinin anlatılmasıyla bahar mevsimini daha rahat şekilde geçirmesi sağlanabilir. Tanı konan kişilerde alerjinin tipi ve şiddetine bağlı olarak pek çok tedavi yapılabilmektedir. Gerektiği durumlarda immünoterapi denen duyarsızlaştırma tedavisiyle alerjik durumun hafifletilmesi veya hatta tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir."

Son Güncelleme: 03.04.2023 19:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.