BİST
9.645
ALTIN
2.441,21
DOLAR
32,56
STERLİN
40,56
EURO
34,91

Çinko Eksikliği Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

İnsan yaşamının her yaşında meydana gelebilen çinko eksikliği ileri düzeyde gelmesi halinde farlı sağlık sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

26 Mayıs 2022 Perşembe 09:50
Çinko Eksikliği Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Çinko eksikliği sorunlarında vücut içinde depolanamayan çinkonun farklı çeşitlerde olan besinlerin yardımı ile dışarıdan alınması gereken önemli bir vitamin eksikliği olmaktadır. Bu durum karşısında pek çok sağlık sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bundan dolayı çinko için gerekli olan takviyelerin alınması gerekebilir.

Çinko Nedir?

İnsan sağlığı için son derece önemli bir yere sahip olan minerallerden biri de çinko olmaktadır. Vücut içinde üretilmediği için dışarıdan alınması gereken moleküllerdir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve korumasını sağlayan çinko büyüme ile gelişme dönemlerinde önemli elementlerde ilk sırada gelmektedir. Bazı gıdalarda doğal olarak bulunan çinko hücresel metabolizmada görev almaktadır. Çeşitli enzimleri katalitik aktivitesi için gerekli olmaktadır. Hamilelik dönemlerinde, çocukluk ve ergenlik zamanlarında büyüme ile gelişimi desteklemektedir. Özellikle tat ile koku duyusunun gelişmesinde büyük rolü bulunmaktadır.

Çinko Eksikliği Nedir?

Çinko eksikliği çok yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğundan çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bağışıklık sistemini destekleyen ve DNA oluşumunda önemli bir yeri bulunan çinko eksikliği yaşamamak için her gün düzenli olarak çinko takviyesi içeren besin maddelerinin tüketilmesi gerekmektedir. Çinko eksikliği olması halinde insan vücudunda büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olmaktadır. Şiddetli vakalarda saç dökülmesi, ishal, cinsel olgunlaşmasının gecikmesi ya da göz ve deri lezyonlarının oluşmasında büyük rolü vardır. Kişilerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülmesi mümkün olabilir.

Çinko Eksikliği Sonucunda Görülen Hastalıklar

Çinko eksikliği ortaya çıkması halinde pek çok farklı hastalıklarında habercisi olmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları, çeşitli kanserler, enfeksiyon, anemi, erkeklerde üreme fonksiyonlarında azalma, kısırlık, kalp krizi, felç, şeker hastalığı, şişmanlık, gece körlüğü, göz hastalıkları, saç ve ciltte bozulma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Çinko eksikliği vejeteryanlar, veganlar, hamile, emziren kadınlar, yaşlılar ve sadece anne sütü ile beslenen 6 aydan büyük olan bebeklerde çok daha fazla görülmesi mümkün olacaktır.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.