BİST
9.080
ALTIN
2.311,00
DOLAR
32,35
STERLİN
40,87
EURO
35,12

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Mümkünmü

Anneler bir veya birkaç bebeğini sezaryenle doğurduktan sonra, bir sonraki hamileliğinde normal doğum yaptırmak isteyebiliyor peki bu duruma uzmanlar nasıl bakıyor ?

18 Haziran 2023 Pazar 11:24
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Mümkünmü

Kadınların öncelikli tercihinin doğal doğum olması gerektiğini savunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, sezaryen sonrası ikinci ya da üçüncü bebekte de doğal yani vajinal doğum yapılabildiğini söyledi.

Anne adaylarına özellikle ilk bebeklerini normal doğurmaları çağrısında bulunan Dr. Nuray Aydın, bunun hem anne ve bebek sağlığı, hem de sonraki doğumların daha az riskli geçmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Aydın. “Maalesef dünyada en çok sezaryen yapılan ülkelerden biriyiz.

Ülkemizde sezaryen oranı yüzde 58 Oysa ki sezaryen çeşitli riskler barındıran bir ameliyat.

Normal doğuma engel bir durum yoksa önermiyoruz” diye konuştu.

Dr. Nuray Aydın, sezaryen sonrası vajinal doğum konusunda şu bilgileri verdi:

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Yapılmasının Koşulları:

Öncelikle anne adayının genç olması gerekiyor geç hamilelik başlı başına risk barındırdığı için 35 yaş üzeri hamilelerde sezaryen sonrası vajinal doğum yapmıyoruz.

Sezaryenin üzerinden en az 2 yıl geçmiş, dikişlerin kaynamış olması gerekiyor daha kısa sürede dikişlerin açılma riski artıyor.

Bebeğin kilosu önemli, sezaryen sonrası vajinal doğum yaptırabilmemiz için bebeğin çok iri olmaması gerekiyor, İri bebek annenin sezaryen dikişlerinin açılmasına neden

olabileceği için bundan kaçınıyoruz.

Anne adayının hamilelik sürecinde fazla kilo almaması için beslenmesine dikkat etmesi, yoga pilates gibi egzersizler yapmalarını istiyoruz böylece doğumları daha kolay oluyor.

Annenin önceki doğumunda sezaryen yapılırken rahim yeteri kadar açılmışsa bu bize sezaryen sonrası vajinal doğum için avantaj sağlıyor.

Kaçıncı haftada sezaryen yapıldığı da önemli.

Sezaryenin tüm hikayesini anneden öğreniyoruz.

Sezaryen sonrası vajinal doğumdaki rüptür (sezaryen kesi yerinin ayrışması) riski; birinci sezaryenden sonra 400’de bir, ikinci sezaryen sonrası ise 200’de bir.

Risk giderek arttığı için üçüncü sezaryenden sonra vajinal doğum yaptırmıyoruz.

Hem anne hem de babanın sezaryen sonrası vajinal doğuma yazılı onay vermesi gerekiyor.

Hastane koşullarının da uygun olması gerekiyor.

Düşük bir olasılık da olsa, dikişlerin açılması ve kanama riskine karşın sezaryen sonrası vajinal doğum yapılacak hastanenin; gece gündüz hizmet veren yoğun bakım ünitesi, kan ünitesi, bebek yoğun bakımı ve acil müdahale edilebilecek bir ameliyathane olması gerekiyor.

Doğumda ebe desteği, doğum öncesinde de gebelik eğitimi olmazsa olmazımız.

Neden Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Yapılmalı?

Çünkü sezaryen; anne-bebek arasında bağlanma problemlerine yol açıyor, Bebeğin bir an önce annenin kucağına verilmesi çok önemli emzirmenin geç olması, sütün geç gelmesine sebep olabiliyor.

Bebeğin normal yolla gelmesi, mikrobiyotaları almasını, doğum yolundaki dirayetleri kazanmasını, dirençlerin oluşmasını da sağlıyor bu da bebeğin daha sağlıklı ve dirençli olmasını getiriyor.

Diğer yandan her sezaryen doğum, bir sonraki doğumda bebeğin plasentasının kasa ve idrar torbasının önüne yapışması riskini artırıyor bu da anne için rahmin alınması, bebek için de anne karnında ölüm riskini artırıyor.

Yani sonraki sezaryende riskli bir ameliyat durumu ortaya çıkıyor.

-AhmetItil/Haber.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.