BİST
9.080
ALTIN
2.305,07
DOLAR
32,35
STERLİN
40,98
EURO
35,13

Güreşte Künde Nasıl Yapılır?

Türklerin en önemli spor dallarından biri olan ve geçmişten günümüze kadar gelen güreşte künde nasıl yapılır çok fazla merak edilmektedir.

12 Haziran 2022 Pazar 15:31
Güreşte Künde Nasıl Yapılır?

Güreşte künde spor dalının en önemli hareketlerinden biri olmaktadır. Güreş oyunları çok eski yıllardan bugüne kadar gelmekte ve atalarımızın yapmış olduğu eğlenceli sporların başında gelmektedir. Bu spor dalının pek çok farklı kuralları bulunmaktadır. Elense, tırpan, künde, kemanede sarma, kemanede dış kazık, boyunduruk, kazık, çapraz, dalma, köstek, sarma, sarmayı sökmek, sarmadan kalkmak, sarmadan kalkarken ve Cezayir sarması gibi kurallar bulunmaktadır.

Künde Nedir?

Son yıllarda gençler tarafından da ilgi odağı haline gelen spor dallarından biri olan güreşte belli başlı kurallar vardır. Bu kuralların başında güreşte künde gelmektedir. Künde güreşçinin hasmını altına alması ile bir elini önden diğerine arkadan geçirilmesi ve kilitlemesi şeklinde uygulanarak hasmı tuşa getirme amacı bulunan bir güreş oyunu olmaktadır. Ayakta diz üstü ya da oturur halde isek altta yer alan güreşçiyi belinden tek bacağından veya güreş donunun şakından tutup kendi başının üzerinden aşırıp atmasıdır. Künde rakibin atta olduğu zaman uygulanır. Altta kalan rakibi elin birini önden diğerin ise arkadan geçirerek kilitlenir. Bu duruma künde denir. Kündenin farklı türleri bulunmaktadır.

Güreşte Künde Türleri

Güreşin farklı oyun çeşitleri bulunmaktadır. Bu oyun çeşitleri arasında yer alan kündenin de farklı olan türleri bulunur. Güreşte künde türleri şunlardır;

Oturak Künde; Yer kündesi olarak da bilinden oturak künde bir elin hasmın kasığı önüne getirilir ve diğer el arkadan bacaklar arasından geçirilerek kilitlenmesinden sonra sarma çözülür. Bele yüklenilir ve kendine doğru çevirir.

Şak Künde; Bir el rakibin arkadan bacakları arasından sokar, ön taraftan kasnağı yakalanır ve bir el rakibin ensesine basarak havalandırılır ya da dış kasnaktan yakalanarak çevrilir

Bel Kündesi; Güreşte künde türlerinden olan bel kündesi hem ayakta hem de yerde olur. Yerde iken rakip önde ve onun kollarını sokar göbeğinden kilitleyerek yüklenilir. Bu sırada bel kısmından aşağısı da kaldırılarak sırt yere getirilir.

KAYNAK: Uşak Güncel

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.